Att ge plats för unga

Sara Waller i föreställningen Fniss vad jag är rädd

Sara Waller i föreställningen Hurra vad jag är rädd!

Regissörer som arbetar med kommande föreställningar på Uppsala stadsteater berättar vad som inspirerar och driver dem i arbetet med teater, och vad som en gång i tiden sparkade igång deras intresse. Här möter vi Sara Waller som i höst arbetar tillsammans med Maria Trost för att skapa två föreställningar för barn...

Tre frågor till... Sara Waller

Vad var ditt allra första möte med teater?

När jag var fyra år tog min moster med mig till Emil i Lönneberga på Dramaten. Jag upplevde föreställningen med en total skräckblandad förtjusning. Jag var både trollbunden av pjäsen och livrädd för den elaka Kommandoran. Jag försökte sitta kvar i stolen och se föreställningen men så fort Kommandoran kom ut på scenen blev jag så rädd att jag behövde gå ut från salongen. Vi var tvungna att gå ut ganska många gånger innan jag tillslut bestämde att vi skulle se resten av föreställningen genom dörrspringan.

Har det förändrats och hur har det formats över åren som gått?

Mitt arbete med teater har främst varit med improvisationsteater och dramapedagogik. De båda bygger på medskapande och det har vuxit sig till en viktig drivkraft i mitt arbete. När jag började arbeta dramapedagogiskt med teater låg en stor del av mitt fokus på att aktivera barn och unga att själva skapa och stå på scenen. Jag tror det är viktigt att unga representeras på teatern och att de får möjlighet att berätta sina historier, både för teatern som plats och för vad det kommunicerar till publiken. Under de senaste åren har en del av mitt fokus flyttats till att undersöka hur man kan göra publiken så inkluderad och aktiv i föreställningen som möjligt. Det är ett spännande arbete som ställer krav på struktur och tilltal men som har möjlighet att inkludera många.

Färgglad illustration av knuten näve som slår ner mot en grön knapp.

Affischbild för »Världens viktigaste möte«. Illustratör: Michelle Hammenfeldt

Vad är viktigt för ditt engagemang och arbete med teater?

För mig är det viktigt att vara en trygg ledare som skapar säkra ramar åt deltagarna men också utmanar barnen till att våga tänka, agera och skapa. Dramapedagogiken har fungerat som en verktygslåda i mitt arbete med teater. Beroende på syfte finns olika redskap att ta till. Det kan handla om allt från värderingsövningar till att jobba med stora lekvärldar. Jag brinner för att skapa ett öppet teaterhus och teaterkonst där barn och unga är deltagande.

Just nu har vi börjat arbetet med att skapa föreställningen Världens viktigaste möte. I föreställningen bjuder in barnen till en fiktiv värld där vi alla är i roll och barnen är aktiva medskapare genom hela dramat. Det som är spännande med att jobba med en föreställning som Världens viktigaste möte är att vi som leder bara skapar ramarna, vad som kommer hända i föreställningen går inte att planera. Beroende på deltagarnas handlingar kommer olika saker hända.

Att skapa projekt som detta, som bjuder in och ger sammanhang till barn och unga, är kärnan i det som driver mig i mitt arbete med teater.


Sara Waller jobbar som dramapedagog och projektledare på Uppsala stadsteater. Hon är utbildad dramapedagog sen 2013 och studerade vid Västerbergs folkhögskola. Sara jobbar även med improvisationsteater i Teater Prego där hon är improvisatör och producent. Hon jobbade tidigare på Gottsunda Dans & Teater där hon bland annat skapade ungdomsgruppen SchwUNG, jobbade med Clowner utan gränser, drev en improvisationsteaterkurs för vuxna och skapade olika kulturföreningsprojekt. På Uppsala stadsteater jobbar Sara med att utveckla avdelningen Barn & Unga samt med att skapa fler bryggor mellan kultur och skola. Hösten 2019 medverkar hon även tillsammans med teaterns dramapedagog Maria Trost i framställning och regiarbete för föreställningen Hurra vad jag är rädd!

I en serie om drivkraft och inspiration möter vi regissörer som arbetar på teatern 2019/2020. Här möter vi Sara Waller…

Världens viktigaste möte

Interaktivt för barn 6–7 år

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close