Liv och kärlek. Ungdomsensemblen har ordet…

Vad är kärlek? Ungdomsensemblen gestaltar olika upplevelser och erfarenheter av kärlek i sin kommande föreställning med samma namn, »Kärlek«. Ämnet har väckt många frågor och stora frågor, frågor som alla människor kan reflektera över i livet. Här delar de själva med sig av vad de tänkt på särskilt den senaste tiden när de tänker på kärlek. Albin har ordet...

ungdomsensemblen

Uppsala stadsteaters ungdomsensemble, repetitionsbild. Foto: Micke Sandström

Känslan av att leva fullt ut


Inför urpremiären av föreställningen Kärlek delar några av ungdomarna i Uppsala stadsteaters ungdomsensemble reflektioner som väckts under repetitionsarbetet. Albin reflekterar i sitt blogginlägg över hur kärlek hänger ihop med en känsla av att leva fullt ut…

Av Albin Aldestam Ask

Vad vore en människas liv utan kärlek? Jag har i alla fall personligen svårt att se ett sådant liv framför mig. Så viktig är kärleken för mig. Jag vill verkligen vara omgiven av kärlek. Att vara ensam är ingenting för mig. Ensamhet och isolering som jag ser som motsats till kärlek och inkludering är det jag personligen är allra mest rädd för, känslan av att inte ha människor i mitt liv som visar medmänsklighet och förståelse.

Speciellt eftersom mitt naturliga sätt att vara resulterar i isolation blir vardagen en balansgång mellan att vara och bejaka den jag är å ena sidan och att söka kontakt med andra individer som jag inte förstår trots att vi talar samma språk å andra sidan. Samtidigt som jag så högt skattar och verkligen är beroende av den kärlek andra personer visar mig är jag till min karaktär väldigt dålig på att visa och skänka kärlek, vilket för mig är en av livets gäckande gåtor.

16 ungdomar sittandes på en pyramid, ser in i kameran, rosa kuddar på golvet

Scen ur föreställningen »Kärlek« med Uppsala stadsteaters ungdomsensemble, urpremiär 4 maj. Foto: Micke Sandström

Att visa kärlek är viktigt för mig. Jag känner mig ofta olycklig på grund av min oförmåga att visa kärlek på det sätt som samhället premierar, att känna att jag aldrig kan vara den perfekte vännen eller pojkvännen då jag ständigt känner att jag saknar den kommunikativa förmågan som tydligen krävs för att lyckas skapa ett normativt socialt liv.

Sedan jag var barn har jag fått höra att jag inte ska försöka förändra mig själv till annans gagn, jag inser nu att jag trots dessa ord av visdom gjort det motsatta; försökt förändra mig själv för att passa in bättre i den värld som omger mig.

Att delta i Uppsala stadsteaters ungdomsensemble har betytt väldigt mycket för mig under det här året som gått. Vi har berört många viktiga frågor tillsammans i arbetet med vår föreställning. Jag tror att kärlek är en viktig del i alla människors liv och att alla förtjänar den oavsett vem man är. Vad är det egentligen att älska, och hur gör man det?

Jag hoppas att vår föreställning både ska underhålla och ge dig som ser föreställningen några nya reflektioner kring kärlek.

Skribent: Albin Aldestam Ask, Uppsala stadsteaters ungdomsensemble 2018/2019

 


OM UPPSALA STADSTEATERS UNGDOMSENSEMBLE

Uppsala stadsteaters ungdomsensemble har funnits sedan 2013, i syfte att ge ungdomar en egen plattform på teatern. Här får man en chans att göra teater utifrån egna erfarenheter och berättelser. Under teateråret skapar gruppen en föreställning och resultatet av det gemensamma arbetet blir en pjäs med premiär på våren.

Ungdomsensemblen är ett av flera sätt att möta teatern. Här kan du läsa mer om kommande program, exempelvis teaterläger och teaterns manusgrupp.

Vill du veta mer om Uppsala stadsteaters ungdomsensemble? E-posta: teatergrupp@uppsalastadsteater.se

Inför urpremiären av »Kärlek« delar Uppsala stadsteaters ungdomsensemble några reflektioner från repetitionsarbetet. Hur hänger kärlek ihop med en känsla av att leva fullt ut?

Kärlek

Uppsala stadsteaters ungdomsensemble

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close