Publikvärd på teatern. Gemenskap, skratt & nöje

Publikvärd och så mycket mer. De är teaterns ansikte utåt, och kan konsten att möta publik. Men de är inte skådespelare. Teaterbloggen har intervjuat tre av teaterns publikvärdar.

publikvärd och kul på teatern

Att hälsa publiken välkommen i foajén, svara på frågor och hjälpa till med allt praktiskt kring teaterbesöket är självklara saker för teaterns publikvärdar. Det bästa enligt de själva är mötet med publiken och gemenskapen bland alla som jobbar.

Teaterbloggen har intervjuat tre av teaterns publikvärdar: Baraa, Birgitta och Ivar.


Vad är det bästa med att arbeta som publikvärd?

Birgitta: Att möta människor som är så positiva och glada. För så är det att möta teaterns publik. Och det är roligt att besvara frågor och att finnas till hands för att hjälpa till med allehanda saker som kommer upp under besöket.

Baraa: Det håller jag med om. Jag älskar den sociala kontakten som vi har med våra besökare, och att möta människor i alla åldrar. Från Kulturnattens pysselhörna eller sagostunder där 1-åringar besöker teatern med sina föräldrar eller mor- eller farföräldrar till all den publik som vi möter i samband med föreställningar under året.

Birgitta: Det är spännande att möta publiken också efter föreställningarna. Teater berör. Ibland finns inga ord, alla är bara uppfyllda av upplevelsen, vi möter publiken när de kommer ut ur salongerna, tittar igenkännande på oss och varandra. Det där med att vi delar ögonblicket i upplevelserna på teatern, det är verkligen sant. Jag känner mig privilegierad som får möta så många människor och samtidigt se så mycket teater. Ofta får vi också höra: Oj vad snabba ni är, när vi lämnar tillbaka jackor till publiken i garderoben. De är så kul att höra!

Baraa: Ja, det är lätt att få kontakt, ibland blir det till och med en närmare kontakt. Jag glömmer aldrig mötet med en äldre man efter en av föreställningarna. Han bekräftade mig på ett otroligt fint sätt. Det var inte alls nödvändigt av honom att säga något men han gjorde det med en sådan vänlighet. Han bekräftade mig och sa att jag lärt mig väldigt bra svenska. Det betydde mycket för mig att höra eftersom jag bara bott i Sverige i två år. Jag får verkligen möta helt fantastiska människor bland teaterns besökare. De uppskattar oss, och säger ofta: Vad bra ni är som jobbar här!

publik i foajen

Uppsala stadsteaters foajé.

Baraa: Vi som arbetar ställer också upp på varandra 100 %. Det är något som vi också pratat om mycket bland oss som jobbar som publikvärdar. Det är viktigt för oss att göra teatern så välkomnande som möjligt för våra besökare. Vi har också väldigt kul tillsammans. Teatern och kollegorna i foajén känns alltmer som hemma.

Ivar: Jag håller med! Vi har alltid kul. Och då tycker jag ändå att jag gör en mängd roliga saker med mina vänner, klättrar, åker snowboard, spelar volleyboll och fotboll så fort jag får chansen. Men jag brukar skoja med några kompisar som jobbar på e nation i stan att de kanske också har skoj, men att jag har ett roligare jobb – dessutom får jag betalt och ser en massa teater. De borde komma hit oftare!

Vad betyder teatern för dig?

Ivar: Teater betyder väldigt mycket för mig. Dels har jag en pappa som jobbar i branschen, så jag har varit på en teater ända sedan barnsben. Men jag har också många roliga minnen av teaterbesök i vuxen ålder, och jag har jobbat som publikvärd på Malmö Stadsteater. När jag flyttade från Malmö till Uppsala för att plugga så sökte jag jobbet som publikvärd på en gång. Det kändes som att jag tog med mig hemkänslan från Malmö när jag fick jobbet. Nu har jag lärt känna Uppsalabor som jag inte skulle ha träffat annars och Uppsala känns som hemma.

Jag får också se så bra teater! Cirkus Cirkör kommer tillbaka till Uppsala i höst med föreställningen Epifonima – deras föreställningar drar mycket folk vart de än åker. Jag ser fram emot att se dem igen.

Cirkus cirkör

Cirkus Cirkör »Epifonima« gästar Uppsala stadsteater i november 2019.

Baraa: Vi är som en familj av vänner i foajén, som bryr oss om varandra och har roligt. Det här är vårt sätt att bidra till Uppsala – och att göra teatern till den bästa platsen i Uppsala.

Teatern betyder också mycket för mig eftersom det här är mitt allra första jobb. Jag har inte bott i Sverige så länge, och var först osäker på hur allt fungerade. Men min handläggare på Vuxenutbildningen uppmuntrade mig att söka. Hon förklarade vad jobbet går ut på och då förstod jag att det var helt rätt för mig. När jag sökte skrev jag i min ansökan: Det ni ber om i det här jobbet, det är jag.

scen ur löwensköldska ringen med dansare som håller i paraplyer

Scen ur »Löwensköldska ringen, trilogin« (2016)

Birgitta: Förutom att jobba som publikvärd så får vi ibland möjligheter att göra mer på teatern. I vintras kom ett mail om att hjälpa till med en följespot under repetitionerna för Big Fish. Då nappade jag direkt. För många år sen jobbade jag som receptionist för teatern. Då gjorde jag allt från att skriva rent manus till att föra anteckningar från möten, boka resor med mera. Staffan Olsson, Pierre Fränkel och Åke Lundqvist var teaterchefer under de åren. Flera av kollegorna från den tiden finns kvar också, Disa Swahn (rekvisitör), Tommy Sahlén (scentekniker), Ulf Alsén (dekormålare) och Anders Engström (scentekniker).

Oavsett vad jag har jobbat med här, så har jag alltid en nöjd känsla i kroppen när jag går hem: Ah, allt funkade. Vi hade kul. Härligt! Så har det varit i alla år.

scen ur Cirkus Tigerbrand med skådespelare som sover

Johan Wahlström, Anita Dahl, Roffe Björkholm och Peter Harryson. »Cirkus Tigerbrand« (1985)

Har du en favoritpjäs?

Birgitta: Jag har sett flera här på teatern. Cirkus Tigerbrand, skriven av Nils Ferlin – så otroligt bra! Så berörande. Vacker! Den spelades på Skandiascenen uppe på Trädgårdsgatan, när teaterns foajé byggdes om på Kungsgatan på 80-talet.

Under senare år… Löwensköldska ringen – trilogin, La Cage Aux Folles och nu Big Fish. Storyn och musiken… ah, de sjunger så bra! Jag har tyckt mycket om musikalerna som vi spelat de senast åren.

Musiken i Big Fish

Scen ur »Big Fish« (2019)

Baraa: Spelman på taket är allra högst upp på min tio-i-topp-lista. Lars Väringer, som spelade pappan, är så bra i denna musikal! Även om den handlar om krig och hemska händelser, så skapade regissören Ronny Danielsson och alla skådespelarna en föreställning där budskapet gick fram. Berättelsen kändes äkta, levande och mänsklig.

föreställningsbild från Spelman på taket, Stora scenen med röda lampor, en stor grupp människor dansar

Scen ur »Spelman på taket« 2017

Baraa: Doktor Glas var den första monolog jag sett i mitt liv, och jag tyckte så mycket om den. Den föreställningen gestaltade verkligen hur kärleken, om den inte är äkta, kan vara väldigt obehaglig.

Ibland möter jag helt nya bilder och historier på teatern och de får mig att fråga mig själv: Vilken planet bor jag på egentligen? Teaterföreställningar som har gjort ett så starkt intryck på mig. Jag tycker verkligen att våra skådespelare är fantastiska.

Aksel Morisse hukar sig över en stol, scen ur Doktor Glas

Aksel Morisse. »Doktor Glas« (2016)

Vad är särskilt viktigt att tänka på i arbetet som publikvärd på en teater?

Birgitta: Att vara lyhörd och att tänka på att bemöta alla på ett bra sätt. För mig betyder det att verkligen försöka se besökaren. Att ge av all min uppmärksamhet till den person jag har framför mig. Det är jätteviktigt att ha viljan att hjälpa till så mycket det går.

Baraa: Vi som jobbar är alla olika varandra och när vi träffas är vi nästan som en värld i miniatyr. Just detta, att vi är så olika varandra, är något som är viktigt när vi ska hjälpas åt och arbeta tillsammans. Det ger teaterns besökare det allra bästa som vi kan ge.

Ivar: Det är viktigt att ge publiken en bra upplevelse under hela besöket. På många sätt börjar upplevelsen redan i foajén, innan man sett föreställningen. För många är teaterbesöket också något de sett fram länge. Det gör skillnad hur vi möter upp den förväntan som finns inför besöket.

publikhav

Uppsala stadsteaters foajé vid Lilla scen.


Om du har frågor i foajén

Tveka inte att fråga våra publikvärdar om du undrar över något i samband med ditt teaterbesök. På webben finns mycket information – men våra publikvärdar ser fram emot ditt besök och hjälper dig gärna. Här följer några vanliga frågor…

  • Var lämnar jag blommor till skådespelarna? Ge din present till publikvärdarna eller ställ buketten i blomsterkorgen intill Teaterkaféet på entréplan. Märk blommorna med namnet på den som ska få din present, så hamnar de hos rätt person.
  • Kan jag förbeställa dryck eller fika till pausen? Ja, pausservering bokas i Teaterbaren innan föreställning. Vill du boka bord, ring Teaterbaren på telefonnummer 018-13 57 09
  • Var finns toaletterna? Toaletter finns i foajén, i markplan, till höger innanför huvudentrén. Även Ettans foajé, en trappa ner, har toaletter. Handikapptoaletter finns både på markplan och i Ettans foajé.
  • Hur lång är föreställningen och är det paus? Olika föreställningar har olika längd. På teaterns webbplats, www.uppsalastadsteater.se finns information om alla föreställningar. På respektive föreställnings sida finns information om föreställningens längd samt om den har paus.

Om du är nyfiken på jobbet

Arbetet som publikvärd går att kombinera med annat arbete eller studier. Birgitta arbetar som parkeringsvakt på kommunen, Baraa jobbar på New Yorker som butikssäljare, och Ivar pluggar till grundskolelärare på Uppsala universitet, parallellt med arbetet som publikvärd.

Som teaterns publikvärd är du teaterns ansikte utåt. Du ansvarar för att publiken får fantastisk service under hela teaterbesöket. Arbetspassen förläggs oftast kvällstid och helger med undantag exempelvis för skolföreställningar och konferenser. Arbetspassen är normalt 3-6 timmar. Du förväntas jobba minst 2 pass i veckan. Vi har kollektivavtal enligt Teaterförbundet/Svensk Scenkonst.

Vi erbjuder en dynamisk arbetsplats i ett serviceyrke där du möter förväntansfulla besökare. I foajén är vi ett arbetslag som jobbar tillsammans och du får många trevliga kollegor.

Är du nyfiken på att arbeta som publikvärd? Håll utkik efter lediga tjänster inför hösten 2019. Lediga tjänster annonseras på teaterns webbplats och i sociala kanaler.

De är teaterns ansikte utåt, och kan konsten att möta publik. Men de är inte skådespelare. Teaterbloggen intervjuar tre av teaterns publikvärdar.

Big Fish

Vårens stora musikal!

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close