Teaterbarens bästa tips till jul & nyår

Kocken Thomas jobbar i köket

Teaterbloggen intervjuar Teaterbarens kock Thomas om hans bästa tips inför julens alla fester. Förutom smarta val i julstöket, avslöjas två lätt lyxiga menyförslag till nyårsfesten och Thomas eget recept på löksill…

Thomas, du älskar matlagning och stora sällskap. Ge oss dina bästa tips inför helgernas alla fester. Vad ska vi till exempel tänka på för att inte stressa ihjäl oss över all julmaten?

Det mesta på julbordet går att förbereda rätt långt i förväg, så jag skulle säga att förberedelser är mitt allra bästa tips. Jul och nyår och alla helger för den delen är ju den tid som man kanske framförallt vill dela med familj och vänner.

Vad ska jag börja med, är det nog många som undrar?

Glöggen kan du göra nästan när som helst på året. Rödkålen står sig bra i ett par veckor. Likaså kan såklart mycket av julbaket göras tidigt. Liksom köttbullarna och julkorven, som också går bra att frysa in.

Och sillinläggningarna, så länge de hälls upp på glasburkar som är ordentligt rengjorda och tätt förslutna, står sig åtminstone i någon vecka.

Julskinkan kan med fördel göras två-tre dagar före jul, eftersom juicerna i köttet sätter sig bra om den får stå kallt i ett par dagar.

Det finns mycket, för att inte säga allt, som man kan förbereda så att man slipper stå med näsan i kastrullerna när gästerna kommer.

Hur planerar du, som kock i Teaterbaren, inför en tillställning där många människor ska få mat samtidigt, som exempelvis inför teaterns julkabaré Det lider mot jul, eller inför en privat fest på teatern?

Ofta finns ett önskemål om vad sällskapet vill äta. Fisk, kött, vegetariskt… och precis som med julbordet förbereder vi några väl utvalda tillbehör. Om det är många gäster som ska serveras så kan det underlätta att ha både varma och kalla tillbehör som också kan förberedas i förväg.

Jag brukar också gå igenom mer grundläggande frågor som:

  • Hur många personer ska serveras?
  • Var ska vi servera? Vid borden eller som buffé?
  • Hur många är vi som kan jobba i köket? Hur mycket kan vi förbereda innan den aktuella dagen.

Jag skapar helt enkelt menyn utifrån de förutsättningar som finns vid det aktuella tillfället.

Vad är din favoriträtt på julbordet?

Åh, min favoriträtt på julbordet är sillen. Det finns så många varianter på sillrätter. Varje år kommer nya kryddningar. En av mina favoriter på sillbordet förra året var en med asiatiska smaker av koriander och chili. Men oavsett alla årets favoriter ser jag alltid till att servera en helt vanlig löksill. Det är mångas favorit!


Thomas löksill

  • 3 st gula lökar
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit
  • 2 dl socker
  • 6 st lagerblad
  • 10 st svartpepparkorn
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 st burk inläggningssill
fyrverkeri

Thomas tre tips inför nyårsfesten

  • Förbered middagen i förväg. Använd så lite som möjligt av årets sista skälvande timmar i köket, och fokusera på familjen och vännerna. Fira tillsammans!
  • Bryt traditionerna och var kreativ. Ibland skapar jag en Facebook-grupp för mina gäster och så får de hjälpa mig lite med menyn. Jag brukar fråga dem vad de tycker om: kött eller fisk, eller vilka deras favoritgrönsaker och kryddor är. Sedan skapar jag en meny utifrån deras svar. Det blir dessutom ett gemensamt samtalsämne på festen!
  • Våga ta dig an ett nytt recept. Många rätter kan se svåra ut att laga och lägga upp, men så avancerat är det oftast inte. För det mesta handlar det om att ta sig an receptet.

Två lätt lyxiga menyförslag & något till tolvslaget

Menyförslag 1
Hjorttartar med granskottsolja, rökta vakteläggulor, med lingon-och blåbärscoulis, syltade kantareller, palsternackspuré med enbär, palsternackschips, samt kantarellemulsion.

Hjälmargös
Serveras med en smörsås med forellrom och pepparrot, persiljerotspuré samt en hummersallad.

Creme brulee
Smaksatt med xanté och bourbonvanilj. Serveras med en päronkompott, krossade drömmar samt rostade pistagenötter.

Menyförslag 2
Halstrade pilgrimsmusslor.
Smörbakad majrova, ostronemulsion, löjrom, lättpicklad gurka, syrligt vinteräpple samt dillkrutonger och dill.

Confiterad rapsgrissida.
Mandelpotatispure med tryffel, surkål, senap- och gräddslungad savoykål, dijonkräm, rödvinssky med tryffel, saltbakade betor samt picklad polkabeta.

Vit choklad och gurka.
Karamelliserad vit choklad, vit chokladglass, med bourbonvanilj, gurksorbet smaksatt med dill, hyvlad gurka, dill.

Till tolvslaget
Smörgratinerade sniglar med cognac, vitlök och persilja. Serveras med surdegsbröd.

Ostron serveras med Tabasco, schalottenlöksvinägrett, citron.
Alt. Smörrostade rågsmulor, chili- och tagetesörts-citronette med gurka.

Toast Pelle Janzon.
Bankad oxfilé med löjrom, rödlök och gräslök på kavring.
Egenmarinerade oliver och egenrostade nötter.

Det lider mot jul

Lunchkabaré med jultallrik

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close