Teaterns kraft. En superkraft.

porträttbild på Anna Azcárate

Hon kan inte påminna sig att hon någonsin velat göra något annat. »Teaterkonsten är en superkraft som förhöjer livskänslan!« I en serie på Teaterbloggen möter vi några av de regissörer som arbetar på teatern under året 2019/2020. Här möter vi regissör Anna Azcárate...

En serie om drivkraft och inspiration skapad för Teaterbloggen. Regissörer som arbetar med kommande föreställningar på Uppsala stadsteater berättar vad som inspirerar och driver dem i arbetet med teater, och vad som en gång i tiden sparkade igång deras intresse.


TRE FRÅGOR TILL... Anna Azcárate

scen ur löwensköldska ringen med dansare som håller i paraplyer

»Löwensköldska ringen, trilogin« (2017) på Uppsala stadsteater.

Vad var ditt allra första möte med teater?

Jag är uppvuxen i en stark berättartradition på min pappas spanska sida. När jag var fyra år gav jag föreställningar inne i min morfars militärtält. Min gammelfarmor Frida talade om för mig att teater alltid ska ges på franska så jag tror fortfarande att jag kan franska, i smyg liksom. Jag kan bara föreställa mig vilken uppoffring det måste ha varit för familjen att, en varm sommardag, krypa in i ett tält och ta del av min lek. Jag har liksom bara fortsatt med samma lek! Jag var och såg Bröderna Lejonhjärta häromdagen och en sak vet jag; hade jag som barn sett Frida Österberg Nilsson stå och sjunga medan vinden smeker hennes vita slöjor då hade den lämnat spår i min själ för evärdliga tider, jag hade hänförts till himlen. Så mäktigt det är att barn får ta del av teater på den nivån. Generöst! Jag har inget minne av att jag någonsin föreställt mig att jag skulle kunna göra något annat än att jobba med teater. När jag var sju år började jag i ABFs teatergrupp och allt sedan dess rullar det på.

Hur har det förändrats och formats över åren som gått?

Jag önskar att det inte hade förändrats, att leken fortsatt utan krav, förväntningar, rädsla och prestige. Men det vore lögn att hävda det. I takt med att kunskap och insikt ökat genom åren ökar också krav och förväntningar. Mest från mig själv. Jag har lite svårt att stå ut med den där stränga självblicken. Då blir mina lekkamrater, kollegorna, räddningen.

Vad är viktigt för ditt engagemang och arbete med teater?

Jag har stor tilltro till fantasins kraft. Den är en superkraft som den rådande makten alltid velat kontrollera. Historien visar oss, dessbättre, att det är ett fåfängt och okunnigt tilltag. Ars longa, vita brevis. Vår förmåga att abstrahera det vi kallar verklighet upplever jag ofta vara den sanna verkligheten. Livet är för kort för att det ska levas utan lek och jag har en kronisk längtan efter en förhöjd livskänsla. Det måste vara mer!


Anna Azcárate berättar att hon gärna balanserar yrkeslivet lika mellan regi och skådespeleri, film och teater. I vår är hon aktuell på Uppsala stadsteater Christopher Hamptons drama Farliga förbindelser, premiär 6 februari. Choderlos de Laclos skandalomsusade brevroman från 1782 rör sig i den franska adelns överdådiga och fåfängliga miljöer, med ett utsvävande maktspel som gör människorna till pjäser på ett bräde av drypande lust, glödande begär och giftiga lögner. Läs mer om Farliga förbindelser

Anna regisserade Mäster Olof på Strindbergs Intima Teater våren 2019, en monolog där hon själv gjorde den enda rollen, och SvD recenserade “Med intelligens, bister humor och mycket energi ger hon oss en ny Mäster Olof.” Året dessförinnan regisserade hon Sara Stridsbergs Dissekering av ett snöfall på Norrbottensteatern. År 2017 regisserade Anna Azcárate en uppmärksammad uppsättning av Selma Lagerlöfs trilogi Löwensköldska ringen – efter att också ha gjort dramatiseringen tillsammans med Camilla Blomqvist – på Uppsala stadsteater.

Anna är också aktuell som Ragnhild i Jägarna i regi av Jens Jonsson på TV 4 (2018) och C More.

 

I en intervjuserie för Teaterbloggen, berättar några regissörer om sin drivkraft och inspiration för teaterarbetet. Här möter vi Anna Azcárate…

Farliga förbindelser

Sex, intriger & makt

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close