För unga

Mycket finns att upptäcka för dig som är ung och teaterintresserad. Här nedan finner du en rad olika aktiviteter för dig upp till 25 år.


UNGDOMSENSEMBLEN

Bild på ungdomsensemblen

Uppsala stadsteaters ungdomsensemble 2018

Uppsala stadsteaters ungdomsensemble har funnits sedan 2013, i syfte att ge ungdomar en egen plattform på teatern. Här får man en chans att göra teater utifrån egna erfarenheter och berättelser.Under teateråret skapar gruppen en föreställning och resultatet av det gemensamma arbetet blir en pjäs med premiär på våren. Ungdomsensemblen leds av Maria Trost, Uppsala stadsteaters dramapedagog för barn och unga.

Varje höst sätts en ny ungdomsensemble ihop med både gamla och nya medlemmar.

Ungdomsensemblen 2017/2018
2017/2018 års ungdomsensembles föreställning heter Viktigt. Denna gång har gruppen rört sig just kring temat »viktigt«, med särskild hänsyn till det stundande riksdagsvalet då de unga väljarna är rekordfå.

Viktigt spelas på Uppsala stadsteaters scen Ettan i maj 2018! Läs mer och boka biljetter.


DISSEKERA EN PJÄS

Dissekera en pjäs logotyp

En pjäs består inte bara av storyn, utan så mycket mer! Kostym och mask, scenografi, ljus, ljud och musik och allt runtomkring. I Dissekera en pjäs undersöker vi allt som har med pjäsen att göra.

Dissekera en pjäs är till för dig som är 15–25 år och det kostar inget att vara med. Anmälan gäller för två träffar per föreställning.

Nästa träff:

Kom med och dissekera Gyllene draken, en berättelse om globalisering, gränser och människohandel. I pjäsen vänds perspektiven upp och ned när män spelas av kvinnor och unga av gamla: våra fördomar och uppfattningar om kön, härkomst, tid och rum ställs på ända.

  • Tisdag 27 februari kl 18–20: Vi dissekerar pjäsen tillsammans och kommer lägga fokus på rollerna och handlingen. Vi diskuterar, gör övningar och fikar.
  • Torsdag 1 mars kl 18–20.15: Vi ser föreställningen tillsammans som spelas på lilla scenen, sen samlas och stannar kvar för eftersnack.
Anmälan
Anmälan gäller båda träffarna.
E-posta: dissekera[at]uppsalastadsteater.se

UNGDOMSKORTET

Gå på så mycket teater du vill & orkar!

Ungdomskortet erbjuds till unga mellan 15 och 20 år. För bara 250 kr kan du gå på hur många pjäser du vill, hur många gånger du vill under ett helt år. Välkommen till vår biljettkassa för att skaffa ditt kort!

Kortet är personligt, så ta med dig ett litet foto av dig själv. Alla ordinarie pjäser ingår, men inte gästspel, konserter eller föreställningar där det ingår mat.

Om du redan har kortet och vill se en föreställning, ring eller e-posta biljettkassan: 018-14 62 00 eller bokabiljett[at]uppsalastadsteater.se. Obs! Biljetter bokas tidigast en vecka i förväg.


MANUSGRUPP

Knappar på en gammeldags skrivmaskin

Är du nyfiken på hur man skriver teaterpjäser? Manusgruppen är till för dig mellan 15-25 år som gillar att skriva och vill lära dig författa dramatik.

I manusgruppen får du öva på att skriva dramatik. Vi träffas cirka en gång per månad och håller däremellan kontakten på nätet. Du skriver, vi ger feedback! Att skriva för teaterscenen är direkt och omedelbart, det finns inga gränser för vad som är möjligt eller vad som kan bli till liv. Det är ett bra sätt att göra sin röst hörd!

Vi skriver manus, ändrar och putsar i scener som efterhand läses upp av teaterns skådespelare. Gruppen är helt kostnadsfri och leds av dramaturg Marie Persson Hedenius.

Intresserad?
E-posta namn och telenr till: manusgrupp[at]uppsalastadsteater.se

Teaterläger

Ibland under skolloven har vi teaterläger för olika åldrar. För dig som är nyfiken på eller tycker om att spela teater!

Kommande läger: Påsklovskurs för tjejer!

Är du en tjej i åldern 13–18 år som inte vet vad du ska göra på påsklovet? Uppsala stadsteater kommer i samarbete med Sävjas fritidsgård ha en tredagars påsklovskurs. Kursen kommer fokusera på ämnen som handlar om identitet och vad du tycker är viktigt. Vi får även titta in hos vår repeterande ungdomsensemble och se en föreställning.

Sista dagen blir det skådespelarsamtal, där du kan fråga skådespelaren vad du vill. Kursen är helt kostnadsfri och vi bjuder på middag efter studiebesöket på onsdagen, fika de övriga dagarna.

Onsdag 4 april, kl. 15 -20.00 på Uppsala stadsteater
Vi åker buss tillsammans från Sävja till Uppsala stadsteater. Kursledaren Sara Waller möter dem som tar sig själva till teatern utanför dörrarna på Uppsala stadsteater kl 14.45.

15–16: Rundvandring på teatern
16–16.45: Hälsa på hos ungdomsensemblen på Uppsala stadsteater
16.45–18.00: Middag, vi går ut och äter på restaurang.
18.00: Vi ser tillsammans föreställningen Det finns inget att vara rädd för

Torsdag 5 april, kl. 12 – 15 på Sävja Kulturcentrum
Vi träffas på Sävja kulturcentrum. I allsalen gör vi övningar, pratar och fikar.

Fredag 6 april, kl. 12 – 15 på Sävja Kulturcentrum
Vi träffas på Sävja kulturcentrum. I allsalen gör vi övningar, pratar och fikar och denna dag har vi även besök av en skådespelare.

Anmälan
Begränsat antal platser.
E-posta namn & ålder till: sara.waller[at]uppsalastadsteater.se

Det finns ingenting att vara rädd för

Uppsala, tidigt 90-tal på Livets Ord...